Mælkesyrebakterier og penicillin

Har du været på en antibiotikakur efter en halsbetændelse eller anden infektion, ved du sikkert at f.eks. penicillin kan være hård mod maven. En sund mave består nemlig af en fin, varieret balance af gode og gavnlige bakterier – og antibiotika skelner ikke mellem disse gavnlige bakterier og de skadelige og sygdomsfremkaldende bakterier i tarmen. Den bekæmper alle bakterier på lige vis.

For at opretholde, eller genoprette, en god balance i tarmfloraen, kan det være en rigtig god idé at indtage ekstra mælkesyrebakterier sammen med penicillin – både i tiden før, under og efter en antibiotikabehandling. Det eneste du skal huske er at indtage mælkesyrebakterierne forskudt (ca. 2 timer) i forhold til indtagelsen af antibiotika. Det skyldes at mælkesyrebakterierne skal have tid til at flytte ind i tarmene, og det er sværere mens antibiotika er nyligt indtaget og derfor mest aktiv. Så, skal du tage antibiotika tre gange dagligt morgen, middag og aften, så placer dine mælkesyrebakterier mellem de tre tidspunkter. På den måde er du stadig sikret den optimale effekt af mælkesyrebakterierne sammen med antibiotika.

Læs mere om hvad mælkesyrebakterier er, og hvorfor de er vigtige for dit tarmsystem

Hvilke mælkesyrebakterier er bedst sammen med penicillin?

Der findes mange typer af mælkesyrebakterier, alle med lange navne – og det kan være svært at finde ud af hvad forskellen er. Helt grundlæggende er det slægterne Bifidobacterium og Lactobacillus, som udgør hovedparten af de mange mælkesyrebakteriestammer, som anvendes i kosttilskud. Når du vælger mellem forskellige kosttilskud med mælkesyrebakterier, bør du holde øje med, hvilket produkt, der passer bedst til dig. Det rette produkt, altså sammensætningen af passende mælkesyrebakterier, bør både vælges ud fra din aktuelle situation, f.eks. en igangværende eller nyligt overstået antibiotikakur og dine generelle behov samt sted i livet.

Find den rette kombination af mælkesyrebakterier

Når vi som producenter udvikler kosttilskud med mælkesyrebakterier, så bruger vi genom sekventering til at sammensætte produkter, som passer til forskellige behov gennem livet. Genom sekventering betyder at vi analyserer forskelle og ligheder i sammensætningen af mælkesyrebakterier hos forskellige mennesker – og ud fra den viden finder den optimale sammensætning, som passer til individuelle behov i den aktuelle situation. Du kan læse på produktemballagen eller spørge på apoteket, for at finde det produkt, som passer bedst til dig.

Husk at kosttilskud ikke bør træde i stedet for en varieret og afbalanceret kost eller sund livsstil. Tal også altid med din læge, såfremt du er i tvivl om, hvordan mælkesyrebakterier passer sammen med din aktuelle sundhedstilstand.