Mælkesyrebakterier

Mælkesyrebakterier er velgørende mikroorganismer, der lever i dit tarmsystem. Selvom de bærer navnet mælkesyrebakterier, så har de intet med mælk at gøre. Grunden til navnet er, at bakterierne står for produktionen af mælkesyre, som bruges til at bekæmpe dårlige bakterier i tarmene. Den naturlige mængde – og ikke mindst sammensætning – af mælkesyrebakterier varierer meget fra person til person, og hænger sammen med hvad du spiser og balancen i din mave generelt.

Hvad gør mælkesyrebakterier og hvorfor er det vigtigt?

Mælkesyrebakterier omdanner kulhydrater til mælkesyre ved fermentering. Mælkesyre er vigtigt, fordi det både stimulerer udviklingen af velgørerende miroorganismer og tarmens bevægelser. Det er også med til at sænke pH-værdien i tarmene, så skadelige og sygdomsfremkaldende bakterier i maven og tarmene svækkes. På den måde står mælkesyrebakterierne for at opretholde en normal bakterieflora i mave-tarm-systemet, som er vigtig for at sikre, at næringsstofferne i den mad du spiser, bliver optaget korrekt. Derfor kan det være en god ide at tilføre mælkesyrebakterier til din mave i form af kosttilskud.

Sådan optager du bedst mælkesyrebakterier fra kosttilskud

Når du indtager mælkesyrebakterier via kosttilskud, begiver de sig ud på en rejse, hvis mål er at ende i tarmen, hvor de forbliver og formerer sig i samarbejde resten af det naturlige tarmsystem. Men rejsen dertil er farefuld, for på turen gennem mavesækken, vil mange af mælkesyrebakterierne gå til i mavesyren. Vi anbefaler, at du spiser de daglige mælkesyrebakterier i forbindelse med et hovedmåltid (morgenmad, frokost eller aftensmad), da fordøjelsen så er i gang, og kosttilskuddene dermed optages bedst muligt. Er du dog på antibiotikakur, anbefaler vi, at du tager mælkesyrebakterierne forskudt af antibiotikaen. Skal du altså tage antibiotika tre gange dagligt morgen, middag og aften, så placer dine mælkesyrebakterier mellem de tre tidspunkter.

Værd at vide når du vælger kosttilskud med mælkesyrebakterier

Der er stor forskel på kosttilskud med mælkesyre. Nogle indeholder 1 mia. aktive mælkesyrebakterier pr. daglig dosis, mens andre indeholder helt op til 20 mia. Overordnet kan man sige, at jo bedre kvalitet mælkesyrebakterier og jo bedre beskyttelse de har, jo flere vil i sidste ende gøre nytte i tarmene efter deres rejse gennem den barske mavesyre. For yderligere at sikre at mælkesyrebakterierne overlever turen gennem dit system, kan du også vælge kosttilskud med indbygget beskyttelse af mælkesyrebakterierne. Duolac har udviklet en unik og patenteret dobbelt coating teknologi, som sikrer en optimal beskyttelse mod ydre påvirkninger som f.eks. mavesyre. Det betyder, at antallet af levende Duolac mælkesyrebakterier, der ankommer i tarmsystemet, øges med op til 100 gange, i forhold til ubeskyttede mælkesyrebakterier.

Duolac Mælkesyrebakterier

De mest almindelige slægter af mælkesyrebakterier:

Bifido bacterium: Findes naturligt i vores tyktarm og er den dominerende slægt af mælkesyrebakterier hos nyfødte.

Lactobacillus: Findes naturligt i vores tyndtarm, men også i fermenterede fødevarer, som f.eks. kål, yoghurt og surdej.

Coccus: Findes i tyndtarmens mikroflora, og kaldes “transitbakterier”, da de ikke bliver i tarmen og formerer sig ligesom Bifido bacterium og Lactobacillus gør det. Coccus bakteriernes vigtigste egenskab er, at de kan producere mælkesyre fra fermenterede fødevarer meget hurtigt.

Bakteriel diversitet er vigtig i mælkesyrebakterier

Et sundt tarmsystem er altså bl.a. karakteriseret ved, at det indeholder rigelige mængder af levende mælkesyrebakterier. Dog er det lige så vigtigt, at disse rigelige mængder også består af forskellige typer af mælkesyrebakterier – også kaldet høj bakteriel diversitet – i en god kombination. For at opnå denne diversitet – og dermed den optimale balance – kan du både få de forskelligartede mælkesyrebakterier gennem varieret kost og som kosttilskud. Fødevarer som yoghurt, fermenteret mælk, kefir, rå surkål eller kimchi er gode bud. Du kan også tage  mælkesyrebakterier, som også findes naturligt i tarmen, som kosttilskud. Gå efter produkter med flere forskellige typer mælkesyrebakteriestammer – på Duolacs produkter finder du altid en komplet oversigt over de enkelte stammer og indholdet af disse bag på produktets æske.

Mælksyrebakterier og børn?

Når børn kommer til verden, er tarmsystemet nærmest helt uprøvet. Børns tarmflora, altså sammensætningen af velgørende bakterier, bliver opbygget fra fødslen, og til de er to år. Under amning bliver mælkesyrebakterier overført til barnet via modermælken, som indeholder levedygtige bakterier, der stammer fra morens tarmflora. Men behovet for en sund mave med en afbalanceret bakterieflora, stopper naturligvis ikke derefter – det er et livslangt projekt.

Der findes også D-dråber med mælkesyrebakterier, så barnet får et ekstra tilskud af mikroorganismer sammen med den dosis D-vitamin som Sundhedsstyrelsen anbefaler – hvilket bl.a. bidrager til den normale funktion af immunforsvaret samt normal vækst og knogleudvikling.

Duolac har udviklet Duolac Daglig+ Børn, som er mælkesyrebakterier til børn. Produktet giver dit barn 2,3 mia. mælkesyrebakterier. Daglig+ Børn fås som tyggetablet med vaniljesmag. Brug Daglig+ Børn, når dit barn ikke længere får Duo D-dråber.

Mælkesyrebakterier fra Duolac

Hvordan skal jeg opbevare mælkesyrebakterier

Alle Duolac produkter opbevares let og ubesværet på et tørt sted og ved stuetemperatur.