Hvordan kan vi forbedre vores immunforsvar?

Inde i dine tarme findes et stort organ, som kaldes ”tarmmikrobiomet”. Det er et følsomt organ, bestående af milliarder af mikroorganismer, der arbejder aktivt på at opretholde dit helbred og velbefindende. En af tarmmikrobiomets vigtigste funktioner, er at arbejde tæt sammen med dit immunforsvar og derfor er det en god ide at overveje, hvordan man behandler sit tarmmikrobiom optimalt, for derigennem at styrke immunforsvaret.

Gå efter præbiotika

Præbiotika er en slags fibre, som er afgørende for dit tarmsystem, fordi de hjælper med at fodre de godartede bakterier, som findes i dit mikrobiom. Det er også det, du måske oftest har hørt omtalt som tarmflora. Det er vigtigt, at disse bakterier bliver fodret, så de kan være stærke og arbejde optimalt. Præbiotika er nemt at finde i normale naturlige fødevarer, men fås også som kosttilskud. 

Glem ikke dine vitaminer

Dit immunforsvar har også brug for antioxidative vitaminer såsom C- og D-vitamin. De er afgørende for, at dit immunforsvar kan fungere optimalt.

C-vitamin er med til at stimulere de celler, der hæmmer sygdomsfremkaldende bakterier. De er også med til at skabe proteiner, som kroppen skal bruge til at danne væv og hele sår. I modsætning til de fleste dyr, er mennesket ikke selv i stand til at danne C-vitamin og derfor at det vigtigt at få gennem kosten.

D-vitamin hjælper blandt andet kroppen med at optage kalk fra tarmene, vedligeholde normale knogler og tænder og styrke dit immunforsvar. Du kan få D-vitamin gennem kosten, som dog kun vil dække ca. 20% af dit behov, men kroppen danner også selv D-vitamin i huden, når den udsættes for sollys. Fordi vi i Danmark har begrænsede mængder sollys i vinterhalvåret, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man spiser et tilskud af D-vitamin fra oktober til april måned.

Hvornår skal du være ekstra opmærksom?

Fordi at dit tarmmikrobiom er en så vigtig del af dit immunforsvar, er det altid vigtigt at forkæle det via kost og eventuelt kosttilskud og vitaminer. Men det er også vigtigt at kende til de tidspunkter, hvor det er godt at give det ekstra opmærksomhed.

Tidspunkter for ekstra opmærksomhed:
Når din kost er ubalanceret (mindre end 5 frugter og grøntsager om dagen)
Når du har været syg (to smitsomme episoder i løbet af vinteren)
Når du har taget antibiotika
Når du sjældent er ude i solen

Kilder
• Mikrobiota og tarmimmunforsvar, De grundlæggende elementer i fordøjelsespatologien, CDU-HGE / Editions Elesevier Masson – oktober 2014.• Zheng D, Liwinski T, Elinav E. Interaktion mellem mikrobiota og immunforsvar i sundhed og sygdom. Celle res. 2020; 30 (6): 492-506.• Piqué Nielsen, Berlanga M, Miñana-Galbis D. Sundhedsmæssige fordele ved varme-dræbt (Tyndallized) Probiotika: En oversigt. Int J Mol Sci. 2019 23. maj; 20 (10): 2534.
Del dette indhold