Hvorfor vælge D-dråber med mælkesyrebakterier?

Sundhedsstyrelsen anbefaler D-vitamin dagligt til børn i alderen 2 uger til 4 år. Men hvorfor kan det være en god idé at vælge D-dråber med mælkesyrebakterier til sit barn?

 

HVilke d-dråber skal man vælge - find svaret her

 

Et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin gennem hele barndommen er en forudsætning for, at dit barn danner stærke knogler og stærke blivende tænder.

Voksne får typisk D-vitamin gennem solens stråler og supplerer eventuelt med et kosttilskud i særligt de mørke måneder af året. For familiens mindste er det dog vigtigt med et tilskud af D-vitamin hele året, og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at børn i alderen 2 uger til 4 år får 10 mikrogram (400 iE) D-vitamin dagligt. D-vitaminerne gives typisk som det, vi kender som D-dråber, der nemt kan dryppes på en ske for eksakt dosering. 

Når flere og flere vælger D-vitamin dråber med mælkesyrebakterier, er det for at sikre sig, at babys mave-tarmkanal indeholder en balanceret tarmflora.

En nyfødt, der ammes, har allerede en vis mængde af de såkaldte bifido mælkesyrebakterier i tarmene. Bifidobakterier har vist sig at påvirke babys immunforsvar i en positiv retning. Desuden øger bifido mælkesyrebakterier mængden af B-vitamin, der er vigtigt for fx nervesystemet, kredsløbet, stofskiftet, hud, hår og negle, hos barnet.

Tarmenes indhold af bifido mælkesyrebakterier har derfor betydning for dit barns helbred og udvikling.

 

D-dråber med mælkesyrebakterier

 

Mælkesyrebakterier til babyer, der får modermælkserstatning

Alle kan have gavn af mælkesyrebakterier. Amning er dog en vigtig faktor, når det handler om, hvor mange bifido mælkesyrebakterier, man ser hos et barn.

Babyer, der primært får modermælkserstatning (MME), har således typisk et lavere indhold af bifidobakterier i tarmen end babyer, der bliver ammet, fordi mors bakterier overføres naturligt til barnet ved amning.

D-dråber med mælkesyrebakterier til børn født ved kejsersnit

En anden faktor, der, ifølge studier*, har indflydelse på tarmfloraen hos små børn, er, om barnet er født vaginalt eller ved kejsersnit. Børn, der er født ved kejsersnit, får nemlig ikke på samme måde overført bakterier fra fødselskanalen, som børn, der er født vaginalt, gør. Er dit barn altså født ved kejsersnit, kan det også have særligt gavn af et tilskud.

Valg af mælkesyrebakterier til baby

Når man som forældre giver babyer mælkesyrebakterier, vælger man typisk bifidobakterier.

Det gør vi, fordi bifidobakterier (eller bifidobacterium, som der ofte vil stå på emballagen til fx et kosttilskud) findes naturligt i visse mængder babyers tarme. Det er altså de mælkesyrebakterier, som netop babyer har brug for i deres system.

Grunden til, at babyer har flere bifidobakterier i tarmsystemet sammenlignet med voksne er, at bifido mælkesyrebakterier får næring fra HMO (Humane Mælke Oligosakkarider).

HMO findes naturligt i brystmælk. Men sammensætningen i HMO vil være forskellig fra mor til mor, og på den måde er hver HMO helt unik. Og fordi en mors HMO er unik, vil barnets tarmflora også blive unik, idet HMO’erne fremmer gode bakteriers vækst i tarmen, når HMO omdannes til næring for netop bifido mælkesyrebakterier.

Når HMO fremmes, fremmer vi altså også mængden af bifidobakterier hos barnet. På den måde styrkes tarmenes barrierefunktion, barnets helbred og den generelle udvikling.

 

Hvordan giver jeg mit barn D-dråber med mælkesyrebakterier?

D-dråber med mælkesyrebakterier er, ligesom de øvrige D-dråber, lavet med vegetabilsk olie, der bruges som bærestof for de øvrige ingredienser, så det hele kommer frem, der hvor det skal gøre gavn, og så produktet er nemt at indtage.

Det er forskelligt fra produkt til produkt, hvilken olie der er anvendt. I Duolac Duo D-dråber er der eksempelvis anvendt en vandopløselig fedtsyre, der udtrækkes fra selve olien – en såkaldt MCT-olie (MellemKædede Triglycerider).

MCT-olier udmærker sig bl.a. ved at være lettere fordøjelige for babys mave end de traditionelle spiseolier, der også kan være anvendt i D-dråbeprodukterne til babyer og børn. Risikoen for maveonde er altså mindsket ved brugen af MCT-olie.

Herudover er MCT-olier uden lugt samt smag. Og olien er vandopløselig samt hurtigere fordøjelig sammenlignet med eksempelvis spiseolier.

I hverdagen bliver det også et plus, at D-dråberne er nemme at dosere. Faktisk skal flasken med Duolac Duo D-dråber blot rystes i 10 sekunder, hvorefter den vendes med bunden lodret i vejret, så dråberne falder på en ske eller direkte i barnets mund. Flasken lukker tæt efter hver dråbe, så den altid vil være et sikkert og hygiejnisk valg. I alt seks dråber dagligt.

Og er det svært at huske D-dråberne med mælkesyrebakterier i dagligdagen med bleskift, hyggelige bade og lange gåture, så kan Duolac Duo D-dråber opbevares ved stuetemperatur ved siden af puslepladsen.

Suppler eventuelt med Duolac Daglig Børn, når barnet kan begynde at spise tyggetabletter.

 

 

*Kilde: Randomized controlled trial on the impact of early-life intervention with bifidobacteria on healthy infant fecal microbiota and metabolome associated with the probiotic function.