De imponerende kræfter i dit tarmmikrobiom

Kender du de mange fordele ved dit tarmmikrobiom?

Det var først i år 2000, at vigtigheden af vores tarmmikrobiom blev anerkendt. Dette glemte organ på knap 2 kilo, som samler alle vores tarmbakterier, spiller en afgørende rolle for din hjerne, for din fordøjelseskanal og for dit immunforsvar. At forstå det, fodre det godt og vide, hvordan man vedligeholder det, er afgørende for at opretholde den skrøbelige balance og et godt velbefindende.

Der er en verden inde i dine tarme, hvor milliarder af mikrober arbejder aktivt og direkte påvirker dit velbefindende og endda dit humør. Dette er dit tarmmikrobiom – et organ på 2 kilo, hvor mere end 1.013 mikroorganismer eksisterer side om side. Et gigantisk tal! Dette repræsenterer tre gange flere celler end der er til stede i din krop og 150 gange flere end der er mennesker på Jorden!

Dit mikrobiomes rolle er fundamental, da det er takket være det, at din krop fanger og bruger den energi, der leveres af mad. Med sine 200 millioner neuroner betragtes det også som vores “anden hjerne”.

Dine tarme og din hjerne kommunikerer med hinanden og kan hver forårsage en reaktion i den anden: knude i maven, ændring af humør … De udveksler således hemmelige oplysninger, der påvirker din sundhedstilstand, men også dine madvalg og endda din personlighed.

Bakterier, som vil dig det godt

For helt at forstå alle funktionerne i dit tarmmikrobiom, skal du forestille dig et sæt mikroorganismer, bestående af bakterier, vira, parasitter, gær, svampe osv., som ikke er patogene, hvilket vil udgøre din tarmflora.

Disse mikroorganismer virker på flere niveauer:

De hjælper dig med fordøjelsen ved at deltage til fermenteringen af ikke-nedbrydelige madrester i tyndtarmen (fiber).

De deltager i syntesen af gode molekyler og derfor i dit helbred. Især fremmer de nedbrydningen af essentielle næringsstoffer til kroppen og syntetiserer visse vitaminer (K-, B12- og B8-vitamin).

De hjælper med at opretholde den strukturelle integritet af din tarmbarriere.
De producerer fedtsyrer, som har en positiv effekt på tarmslimhindens væv. De hjælper også med at styrke knudepunkterne mellem de celler, der udgør barrieren.

De styrker din immunforsvar ved at begrænse optagelsen af skadelige bakterier og toksiner gennem barriereeffekten og forhindre formering af uønskede bakterier.

De skjulte kræfter i dit tarmmikrobiom

Din sammensætning af tarmbakterier skaber forskellige reaktioner, hvor konsekvenserne kan være ganske overraskende.
Tarmmikrobiomet virker for eksempel på din vægt! Dit tarmmikrobiom har en direkte indvirkning på fedtopbevaring, men det er også i stand til at påvirke din spiseadfærd (trang til sød eller fed mad).
Det påvirker også dit humør. Ganske enkelt takket være dets evne til at kommunikere med centralnervesystemet. Det syntetiserer også 95% af din serotonin (en neurotransmitter med ansvar for styring af følelser).

6 ting, der er værd at huske

Mikrobiomet er afgørende for dit helbred og velbefindende. Det sikrer især:
• Fremstilling af vitaminer, herunder B12-, B8- og K-vitamin.
• Stimulering af immunforsvaret ved at lære det at skelne allierede fra fjender.
• Beskyttelse mod skadelige mikroorganismer.
• Produktionen af vigtige molekyler, der rejser gennem hele kroppen.
• Fordøjelsen af de næringsstoffer, det omdannes til vital energi for kroppen.
• Syntesen af 95% af din serotonin – en neurotransmitter med ansvar for styring af følelser.

 

 

 

Kilder
1. Sundhed serie 2030 – Program på mikrobiota: en super organisme
2. Tarmmikrobiom (tarmflora), Inserm.
3. Jandhyala, SM, Talukdar, R., Subramanyam, C., Vuyyuru, H., Sasikala, M., & Nageshwar Reddy, D. (2015). Rolle af den normale tarm mikrobiota. Verdens tidsskrift for gastroenterologi, 21 (29), 8787-8803.